Meer dan 65% van de bewoners van woonzorgcentra zegt gelukkig te zijn*
De wensen van de Belgische bewoners van woonzorgcentra hebben vooral betrekking op de familie, de gezondheid en de liefde
Ouder worden wordt vaak als negatief ervaren en gaat soms samen met depressie, een gevoel van eenzaamheid of een ziekte. Toch toont een recente studie aan dat de lichamelijke en mentale gezondheid van ouderen veel beter is dan men denkt. Stéphane Adam, professor Psychologie van veroudering (ULiège) heeft op verzoek van Korian, de zorgpartner voor ouderen, het geluksniveau van de Belgische ouderen onderzocht. Uit de studie blijkt dat de grote meerderheid van de ouderen (>65%) gelukkig is en dat zij bijna allemaal nog ten minste één wens hebben die ze graag in vervulling zouden zien gaan. De woonzorgcentra spelen een belangrijke rol in de verwezenlijking van één wens op drie.
De studie belicht verscheidene factoren met een invloed op de lichamelijke en mentale gezondheid van ouderen. Professor Stéphane Adam heeft onder meer onderzocht in welke mate de deelnemers zich ouder voelden dan hun reële leeftijd. Ongeacht of ze thuis of in een woonzorgcentrum wonen, voelen de Belgische ouderen zich gemiddeld 11 tot 13% jonger dan hun biologische leeftijd, wat een teken van een goede lichamelijke en mentale gezondheid is. Deze resultaten stemmen overeen met de wetenschappelijke literatuur.
Geluk gaat samen met een betere gezondheid
De studie gebruikte het geluk als indicator van het lichamelijke en mentale welzijn. De deelnemers van de 'zeer gelukkige groep', die zich dus gelukkig voelen, hebben betere resultaten voor de lichamelijke en mentale gezondheid. Het is interessant dat het geluksniveau van de deelnemers licht varieert volgens hun leefomgeving. De bewoners van woonzorgcentra gaven hun geluksniveau een gemiddelde score van 6,8 op 10, terwijl de ouderen die nog thuis wonen iets hoger scoorden, namelijk 7,5 op 10. De twee resultaten liggen boven het gemiddelde geluksniveau van de actieve Belgische populatie, dat 6,6 op 10 bedraagt.
De scores die de ouderen aan hun lichamelijke en mentale gezondheid geven, liggen in dezelfde lijn. De bewoners van woonzorgcentra evalueren hun mentale welzijn op 7,1 op 10 en hun lichamelijke welzijn op 6,7 op 10. Het niveau van het lichamelijke en vooral het mentale welzijn van de bewoners van woonzorgcentra is minder negatief dan men zou denken. Het geluksniveau is zelfs relatief goed ten aanzien van de situatie van deze personen.
De wensen weerspiegelen het geluk
De studie toont ook aan dat de Belgische ouderen, ongeacht hun leefomgeving, nog veel wensen hebben die ze graag in vervulling zouden zien gaan. Vrijwel alle deelnemers gaven aan dat ze ten minste één wens hebben die ze graag vervuld zouden zien. De wensen van de bewoners van woonzorgcentra hebben vooral betrekking op de familie (14,5%), de activiteiten (12,8%) en het reizen (10,4%). De thema's liefde en gezondheid komen op de vierde en vijfde plaats. Enkele voorbeelden van concrete wensen: het bezoek van familieleden, het verlangen naar een specifieke activiteit, de liefde (terug)vinden, en een wens over de evolutie van de gezondheid.
Automatisch gegenereerde beschrijving
"De studie geeft vooral aan dat – anders dan wat men zou kunnen denken – het geluksniveau van de ouderen vrij hoog is, ook wanneer ze in een woonzorgcentrum verblijven. Dat is geen wonder, want de wetenschappelijke literatuur toont aan dat het geluk niet afneemt met het ouder worden. Het neemt zelfs toe: bij jonge mensen komen depressies tweemaal vaker voor dan bij ouderen. Uit de in deze studie verzamelde gegevens blijkt trouwens dat de ouderen wensen blijven vertolken, waarvan een groot gedeelte (32%) heel realistisch is. Die wensen kunnen dus in het woonzorgcentrum worden waargemaakt en zullen zo bijdragen aan het geluk van de bewoners", verklaart professor Adam.
Korian beschouwt deze resultaten als een gelegenheid om aan de zorgbenadering te werken en zal in de toekomst het geluk van de bewoners blijven evalueren.
"Wij zijn erg blij dat deze studie ons leert dat de bewoners van woonzorgcentra in het algemeen gelukkig zijn. Het kan natuurlijk altijd beter en wij willen een geluksniveau van ten minste 7,5 op 10 bereiken, met de score van de mensen die thuis wonen als vergelijkingsbasis. Daarom stellen wij bij Korian alles in het werk om de wensen van onze bewoners waar te maken. We hebben bijvoorbeeld onlangs de wens van Alexandre Meulemans vervuld, die op het circuit van Spa-Francorchamps heeft kunnen rijden. De studie van Stéphane Adam steunt onze inspanningen, die we uiteraard zullen voortzetten. Aangezien elke wens heel persoonlijk is, verdienen alle wensen een bijzondere aandacht, wat past in onze Positive Care-benadering. In het kader van die benadering begeleiden wij elke bewoner op basis van zijn of haar wensen en (zorg)behoeften", besluit Sophia Peeters, COO van Korian België.
In de volgende maanden zal Korian in het kader van 'Donner vie à vos envies' andere concrete wensen van bewoners van verschillende woonzorgcentra vervullen.
* Zo blijkt uit een studie in 2023 bij een representatieve steekproef van 308 ouderen, van wie 145 in een woonzorgcentrum verblijven en 163 thuis wonen.
Contact
Lieve Van Boxem
Stéphane Adam
Prof. Psychologie van veroudering ULiège